Eerste hulp bij het leggen van jouw terras

Dat een houten terras veel voordelen heeft, hoeven we je niet meer te vertellen. Wat extra belangrijk is om van de voordelen van jouw terras te kunnen genieten, is een goede plaatsing. De sterkte, het karakter en de duurzaamheid gaan verloren bij een slecht gelegd terras. Bij Vandenbroucke vind je alle materialen voor een goede bevestiging en geven we je correct advies om jouw terras zelf te leggen.

Een stevige fundering als basis

Een degelijke ondergrond is de basis van alles. Hou vanaf het eerste moment rekening met de eindhoogte van het terras en graaf eventueel het stukje grond wat dieper uit. Zo voorkom je dat je terras hoger ligt dan de dorpel van jouw deuren en ramen. De ondergrond moet stevig en stabiel zijn en mag wat afloop hebben voor de afvoer van het water. Je kan hiervoor stabilisé of betontegels gebruiken.

Kies voor zekerheid met een worteldoek

Een worteldoek leggen is niet verplicht, maar wel sterk aan te raden als je ondergrond niet volledig verhard is. Het worteldoek voorkomt dat er onkruid groeit onder je terras. Je vermijdt natuurlijk liever dat er plots wat groen tussen je terrasplanken komt piepen. Opgelet! Het worteldoek moet de volledige oppervlakte van je ondergrond bedekken. Onkruid vindt z’n weg in de allerkleinste gaatjes, waardoor het nut al snel kan verdwijnen.

Plankenvloerdragers voor een kleine helling

Om een goede waterafloop te hebben, ligt je terras best niet helemaal waterpas. Dankzij plankenvloerdragers of “olifantenpoten” zorg je voor een gelijklopende helling over je hele terras. Een kleine helling, die afloopt naar de tuin, laat regen makkelijk aflopen waardoor je terrasplanken sneller drogen en dus langer hun sterkte en kwaliteit behouden.

Daarnaast zorgen de dragers ervoor dat je dwarsbalken niet rechtstreeks op de fundering liggen en bij regenweer dus niet constant nat zijn. Opnieuw een voordeel om de levensduur van je terras te verlengen.

Heb je de ruimte of hoogte niet voor olifantenpootjes? Dan kan je ervoor kiezen om die te vervangen door rubberen onderlegpads van 8 of 20 mm dik. Die hebben dezelfde functie, maar zijn gewoon iets lager. Perfect voor wanneer je terras niet te hoog mag liggen ten opzichte van je dorpel.

Een stabiele onderconstructie

Op je plankenvloerdragers komen de dwarsliggers of onderliggers. Belangrijk hierbij is, vandaar de naam, dat deze dwars liggen op de effectieve terrasplanken. Bepaal dus op voorhand de richting van moet leggen.

Onze onderliggers worden gemaakt uit gevingerlast tropisch hardhout. Deze zijn mooi recht en laten toe om een stabiel, vormvast kader te maken. De tussenafstand tussen de onderliggers mag niet meer zijn dan 40 cm. Alle onderliggers moeten aan elkaar bevestigd worden tot één vast geheel.

B-fix clips voor een optimale plaatsing

Het B-fix clipsysteem is een onzichtbaar, systeem om je terrasplanken te bevestigen zonder ze te beschadigen. Combineer de B-Fix Air samen met de B-fix clips voor extra ventilatie onder de planken.

  1. Plaats de B-Fix Air met daarop de B-Fix One in de gleuf van je eerste plank.
  2. Bevestig deze met de bijhorende schroef, maar draai de schroef nog niet helemaal vast.
  3. Schuif de volgende plank op de B-Fix Air en schroef lichtjes vast
  4. Plaats opnieuw een B-Fix Air met daarop een B-Fix One in de open gleuf van je plank.
  5. Als alle profielen bevestigd zijn, mag je alle schroeven stevig aandraaien.

De perfecte afwerking voor jarenlang genot

Bij Vandenbroucke zorgen we ook rond je terras voor de perfecte afwerking op maat. Zorg bij de afwerking dat er zeker voldoende ventilatie en luchtcirculatie is. Om zo lang mogelijk te blijven genieten van je terras, is een minimum aan onderhoud aangeraden. In onze toonzaal vind je de meest geschikte onderhoudsproducten voor elke houtsoort. Een jaarlijkse reiniging houdt je terras als nieuw.

Kies uit ons uitgebreid aanbod

We tonen je graag ons ruim aanbod aan kwalitatieve, duurzame houtsoorten in onze showroom. Padouk, Tali, Thermowood, Accoya en Bankirai zijn slechts enkele soorten uit ons gamma die geschikt zijn als terrasvloer.

Ontdek ons vrijblijvend advies over de meest geschikte planken, bevestigingssystemen en afwerkingsmogelijkheden. We gebruiken onze expertise om voor jou een bouwpakket met alle nodige materialen samen te stellen. Kom langs in de toonzaal tijdens onze openingsuren of neem contact met ons op.